Something To Think About.

There is no girl alike me. And there is no boy that like me. ; )






Wednesday, April 20, 2011

Untukmu Dayang Nurhidayah.


Dia mahu menggapai 
awan impiannya
sedang kedua-dua kakinya
terpasung dibumi.

Terhempas dari langit ketujuhpun
dia masih ada asa
untuk bangun dan berdiri.

Terjatuh dalam perut bumi sekalipun
dia masih punya semangat
untuk merangkak mencari cahaya.

Tersadai di Gurun Sahara panas pun
dia masih punya tenaga
kehausan tidak menghalangnya
untuk terus menapak.

Langkah yang diambil penuh berani
biarpun yang dilihat
hanya ruang yang gelap
tertutup tanpa cahaya
kering tanpa udara
sunyi tanpa suara.

Dia tidak pernah meraung mencari
jalan keluar yang zahirnya tiada
kerana dia seorang hamba
yang yakin pada janjiNya.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------


                        Puisi ni bukan untuk aku.Jangan salah faham pulak.Tengok nama kat atas tu.Dayang NurHidayah ataupun nama bloggernya Dayang Deno telah lama berjuang menentang penyakit sejak dia berusia 10 tahun lagi.Kini dia telah mencecah umur 22 tahun.Okay mungkin aku patut panggil dia Kak Deno.Beliau menghidapi penyakit SLE.Aku lupa apa nama saintifiknya.SLE atau nama glamornya Lupus ini adalah penyakit autoimmune.

                      Bermakna penyakit ni akan sebabkan sistem antibodi dalam badan kita yang sepatutnya menyerang bakteria menyerang badan kita sendiri.Seperti askar suruhan kita berpaling tadah lalu menyerang ketuanya sendiri iaitu kita.So,bayangkan apa yang akan jadi bila benda ni berlaku?

                     Setakat ini tiada penawar untuk SLE kecuali terapi ubat untuk mengurangkan kesannya.Dan terapi ini berterusan selagi penghidap SLE itu hidup.Kak Deno masih kat hospital sekarang selepas koma 3 hari dan beliau akan berada selama sebulan di sana.Lebih menyedihkan bila kedua-dua buah pinggang beliau juga rosak akibat SLE.Kini beliau terpaksa bergantung kepada CAPD or dialisis setiap hari sepanjang hayatnya mungkin.

                   Marilah beramai-ramai mengunjungi belog beliau untuk memberi kata-kata semangat.Hari ni hari beliau,esok lusa mungkin hari kita pula.Jom ke Belog Kak Deno.





May Peace Be Upon Us.

Live,Laugh,Die Emotionally!

20 comments:

MissSyarniFarida said...

God bless her ;)

Sarah Sayuri Hartnett said...

@MissSyarniFarida:yess...may God blessing is always with her,

;))

FzaIbrahim said...

moga dia kuat dan tabah..

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Fza.Ibrahim:moga dia terus kuat...slama ni pun dia tak patah smgat harap mcam tula smpai bila2....

thanks singgah

;))

Abang Zam said...

nak jumpa die..kau kan kat hospital sama ngan die..kirim salam die ok

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Abang Zam:aku kat Kedah,dia kat Terengganu....memang dekat sangat....

hahaha

kalau aku singgah belog dia,aku tulung kirimkan salam...pegila smpaikan sendiri apa salahnya...

kedekut salam...

Abang Zam said...

ah kau..nasib baik sakit kau tak sama

pffft..dah..aku dah pegi belog die..segan ah nak komen

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Abang Zam:apsal segan pulak eh?

dgn aku kau tak segan pon...hahaha

owhhh...apa kaitan hospital dgn pyakit?o_O??

Abang Zam said...

erkk..abaikan..pffffttt

yuyun tak komen belog kau pun? cuba kau butthurt die sekali dua

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Abang Zam:pfftt...

apela aku dah ckp aku tanak terjebak dgn dunia femes ini...biarkan yuyun dgn dunia bahagianya sendiri...


lgpun femes ta buleh dibawa mati...klu aku mati nnti belog aku terbiar cmtu jugak..so takde beza pun yuyu dtg ke tak...


klu kau tak dtg,aku butthurt kau...hahaha

Abang Zam said...

amboi..aku yg kau nak butthurtkan? pffft

mmg lah famous tu tak bawak mati, tapi alangkah indahnya hidup kalau jadi orang terkenal sekejap 3 minit..nikmat hidup tu sementara

amal tetap amal lah..famous tu banyak perspektifnya

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Abang Zam:femes tu byk perspektifnya...

bila dah jdi femes mgkin kau nk dtg balik ke masa kau tak femes dan buleh kumen2 lg kat sini...

okay,aku tak butthurt kau tp...

hahaha

Abang Zam said...

mybe kalau aku dah famous aku akan angkat kau sekali sama famous dengaan aku..even tanpa rela kau, aku tetap nak angkat kau sekali dengan aku

kau yg ada time aku tak famous, tak kan aku nak buang orang yg saing aku time aku tak famous

ok..ini ayat pffffttt

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Abang Zam:bila masa kau tak femes...kau kan dari awal lg dah femes...

owhhh,,itu ayat senggama jiwa...

arhhh aku nak nangess..TTT_TTT.

Abang Zam said...

hahaha..sila tutup muka kau ketika baca komen itu..

no tissues provided

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Abang Zam:takpe wet tissues kat sini byk,...

klu tak cukup curik cotton kat treatment room...hahaha

AwieKashi said...

doa2kan la ye.. insyaallah!

Sarah Sayuri Hartnett said...

@AwieKashi:yepp...meh doa ramai2..

thanks singgah

;))

NuRuL MoHaMaD said...

dah singgah. . .
kecil molek orangnya, berbeza banding ngan i wpn umo dkt nk sbaya. . .
tp dia nmpk ceria. . .
may god bless her. . .
amin. . .

NuRuL MoHaMaD said...

btw, dia kat hospital kT ke?
sbb sy ade kat tganu skrg ni. . .

LinkWithin

Sayang Korang Ketat-ketat