Something To Think About.

There is no girl alike me. And there is no boy that like me. ; )






Thursday, April 7, 2011

A Death Story.


                  It's a death story.A real death.It happened when I was at the hospital.There was a girl about my age.She was kinda pretty.Aku suka tengok dia lama-lama time dia tak perasan.Aku bukan lessbo okay just suka tengok muka dia yang putih melepak tu.

                Petang tu dah ada beberapa orang doktor datang.Suasana agak tegang sikit kat cubicle tu.Mereka kecoh pasal something.Aku cuba pasang telinga tapi bukan aku faham sangat pun istilah-istilah yang doktor tu gunakan.I heard they said something about blood pressure.Tekanan darah rendah apa ntah.And there's no response.Response apa?Time ni aku malas nak ambil tahu so aku buat kerja sendiri je.

              Then,malam.Suasana semak kat cubicle tu sebab family girl tu datang ramai-ramai.Rimas jugak aku.Tak cukup oksigen dibuatnya.Tak cukup dengan itu ada pulak segerombolan nurses and doctors datang untuk tambah menyemakkan lagi mata aku.Kalau tak silap ada 5 nurses and 2 doctors.Mereka dah screening girl tu(tutup langsir kat sekeliling bed dia) so aku tak nampak apa yang diorang nak buat.But family girl tadi dah disuruh tunggu kat luar.So..I guess there's something serious happening here.

             Disebabkan kegatalan dan curious terlampau aku menghendap kat balik langsir tu yang terbukak sikit.And....guess what?Diorang tengah buat CPR kat girl tu.Cardio Pulmonary Resuscitation.Korang ingat lemas je ke buat CPR?Kalau time kita mati pun diorang akan buat juga in order to make sure kita betul-betul dah mati.Tapi takde adegan comolot kat sini.Kalau lemas yes...akan ada adegan panas tu.But kalau jantung terhenti secara normal that mean korang tak lemas maka diorang just akan do the pumping process.You know...yang tekan-tekan banyak kali tu.

             Doctors and nurses tu bergilir-gilir buat CPR kat girl faveret aku.Mereka bukan buat sambil berdiri.Kalau nurses or doctors perempuan mereka akan naik atas katil,melutut depan patient then started the pumping process.Kalau yang lelaki,yes...diorang buat sambil berdiri.Entahlah mungkin mereka rasa mereka gagah perkasa agaknya.Lama jugak la diorang buat CPR ni.Dalam setengah jam lebih.Aku yang tengok pun dah naik penat apatah lagi yang buat tu. Yang family girl ni dah tak senang duduk.Asyik mengintai-intai dari luar.That girl's mommy was sobbing quietly.

           Then 2 doctors tu keluar dan jumpa dengan family girl tu kat luar.Nurses yang masih ada kat bed girl putih gebu ni dah mula tanggalkan semua wayar and everything yang melekat kat dia.And time ni aku tahu yang dia dah mati.She's dead.But aku tak menangis.Entahlah sebab apa.There's a lot of things on my mind during that time.My mom was not here.I think that was the very thing that I should be grateful for.I dont know how will she react to this if she's here.

           And this is not the first time I've seen death.I've seen them quite a few times.Well...at least beberapa kali sepanjang aku duduk kat hospital.Aku rasa CPR process tu macam menyeksakan je.Yes...I know,they only do their jobs.But ini membuatkan aku rasa aku macam tak nak sign borang kebenaran untuk CPR in case anything happen nanti.Yeahh...death happened.So just let them be.Sekurang-kurangnya aku boleh mati dengan tenang tanpa perlu dikejutkan semula nanti.Manalah tahu kot-kot aku bangun and bertukar menjadi zomba.Tak ke haru tu?



May Peace Be Upon Us.

Live,Laugh,Die Emotionally!

6 comments:

Abang Zam said...

kau penah tgk orang mati? aku tak pernah..tapi cpr aku pernah buat..kool

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Abang Zam:eh...yepp...kenapa?CPR kau penah buat?

errr...sedikit was2...

Rafi Nilhan said...

aku mati camana pon tak kesah.. janji aku mati dalam iman..

*lagi skali bajet alim.. demm

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Rafi Nilhan:hahaha...mati camana pon tak kesah eh?

demmm too....;))

Cik Arda :D said...

siyesly...saia cam dah terdrag lam citer nihh.. tit.. :( (wat2 emo)

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Cik Arda:owhh....perlu usaha lebih gigih lagi cik arda utk menjadi emo...

still thanks kerana berusaha....

LinkWithin

Sayang Korang Ketat-ketat