Something To Think About.

There is no girl alike me. And there is no boy that like me. ; )






Tuesday, April 19, 2011

Curi Duit Suami Itu Tak Salah Di Sisi Islam.


                   Yes,ini betul.Maksud aku betul di sisi agama dan undang-undang.Tapi bersyarat la.Iaitu kalau si suami tak bagi duit(nafkah zahir) yang tak mencukupi dan dia sengaja buat macam tu even ada duit ribu-ribu dalam poket.Suami macam ni memang nak kena penyepak.(E kat sini bunyinya macam dalam sebutan E dalam Epal).

                  Jika berlaku situasi sedemikian,sila jangan hapdate status kat FB yang berbunyi seperti, "Suami kitew tak bagi uwet lebey kat kitew.Kitew ta cukop uwet nak bely dR Jusmate utk kuryus." Ini mungkin membuatkan anda dilempang suami serta merta di tempat kejadian.

                Kalau anda mendapati diri tergolong dalam golongan muslimah solehah yang berpashmina ala-ala Hana Tajima,maka anda boleh mencuri dari suami sendiri tanpa pengetahuan masyarakat sekeliling kerana mereka mungkin memandang serong kepada anda kelak.Mencuri dengan syarat yang aku tulis tadi tak haram tahu tapi makruh.

 Dari riwayat Bukhari dan Muslim,menurut Aishah r.a...Rasulullah P.B.U.H(SAW) pernah bersabda bahawa Hindun pernah bertanya,"Ya Rasulullah,sesungguhnnya Abu Sufian (suami Hindun) seorang lelaki yang sangat bakhil.Dia tidak pernah memberi belanja kepadaku yang dapat mencukupi diriku dan anakku kecuali apa yang aku ambil dari hartanya itu sedangkan dia tidak mengetahuinya.

Kemudian Rasulullah menjawab, "Ambillah apa yang sekiranya boleh mencukupi dirimu dan anakmu dengan cara yang makruh."

                         Yepp ianya makruh tapi makan belacan and budu juga makruh.But still korang masih makan tanpa ragu-ragu.So,jangan ragu-ragu untuk mencuri dari suami sendiri.Aku ambil ni dari Metro tahu.Korang pernah terbaca ke or just baca berita artis je?(Dalam fikiran readers,"Fuuu*k you Sarah Sayuri,bajet alim je kau eh!)

                        Dari segi undang-undang pulak,boleh failkan tuntutan nafkah anak kat mahkamah syariah.Ini juga tak haram.Ini fenomena biasa di negara kita sekarang.Turun naik mahkamah tapi satu habuk pun tak dapat dari laki or bekas laki sendiri.Sangat annoying.Kesimpulannya ambiklah kesempatan yang ada.Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara.Lapang sebelum sempit.Kaya sebelum miskin.Ingat tu.

                       Aku tak alim tahu.Aku bukan ahli ulama terkenal mahupun ahli Sunnah Wal-Jamaah.Aku share sebab aku rasa ada manfaat benda ni untuk semua.Ini seperti menggalakkan penindasan suami dan menggalakkan isteri menjadi pencuri tak bertauliah.Pencuri memang tak bertauliah dan aku pun tak pasti sama ada ini entri untuk menambah pahala atau dosa.Share la kalau mahu tapi kalau ada pahala aku ambik kalau ada dosa korang tanggung.




"Abang,ayang nak bagitau ni,tadi ayang ada curik duit abg 300 Dollar Us.Abg tak marah kan?"




Nota Kaki:Owh..ada sapa2 yang perasan post aku tak keluar double lagi.Hahaha....aku sangat-sangat happy tahu.Terima kasih banyak untuk Encik G.Sayang kamu ketat-ketat!

\(^__^)/

May Peace Be Upon Us.

Live,Laugh,Die Emotionally!

16 comments:

muhsin.aminudin said...

harap takde lagi suami yang abai nafkah

Sarah Sayuri Hartnett said...

@muhsin.aminudin:yeah...itulah,manusia slalu lupa.....

tp pompuan kena pndai2la klu nak hidup...

thnks..:D

Rafi Nilhan said...

haha..thanks for sharing..


mungkin diaplikasikan dalam 7 tahun akan datang.. ingat lagi ke tak entah..







turun naik mahkamah?ko slalu buat?

Sarah Sayuri Hartnett said...

@rafi nilhan:mahkamah?hahaha

takla...nasib bek jugak aku tau benda ni awal2 so lebih baik praktikkan apa yg menyenangkn dari menyusahkn.....

kau nak aplikasikan apa?o_O?

FzaIbrahim said...

nice one.
bersedia utk mencuri! :p

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Fza.Ibrahim:hahaha...

yeppp..jom prepare dr skrg..

thnks singgah

;D

NuRuL MoHaMaD said...

info yang bagus. . .
laa,ngatkan mmg saje u wat entri tu kuar 2x. . .


:))

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Nurul Mohamad:uwaaa....TT_TT naik sawan den memikirkan cmner nak buat bg jdi normal balik...hahaha

thanks singgah

;DD

ishiko said...

ahaha.. bila nak ada laki ni... erkk~

Sarah Sayuri Hartnett said...

@ishiko:hahaha....yela sama la kite..bila nak ada laki ni..hahaha

thanks singgah

;DD

akid azami said...

hm memang betul, makruh je. CUma kalau mampu suami janganler abaikan je nafkah isteri tu.. Duh!

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Akid Azami:yeppp...kdg2 lupa biasala..kdg2 sengaja..masa berkapel lain bila dh kawen lain pulak...

thnk for reading ;))

crowjagarichu said...

menarik kalau dilihat, bahwa berumah tangga adalah hidayah, bukan komitmen mutlak, hukum ada namun tak semestinya dilakukan analisa yang salah tentang hukum.. bila suami belum bekerja, ajaklah untuk sholat dan sabar.. bila suami di atas ingatkan akan jatuh bila tidak sabar n sabar.. bila suami mendua ingatkan akan siksa kubur n akherat.. tak semestinya tulang rusuk meluruskan jasad, namun seharusnya tulang rusak adalah bagian tubuh, bila tubuh rusak kuatkan tulangnya untuk menopang... hmm

Sarah Sayuri Hartnett said...

@crowjagarichu:tulang rusuk sudah pastinya bengkok,

jika coba diluruskan kelak patah,jika tidak diluruskan maka tulang rusuk akan tetap bengkok selamanya....

jika jasad yg mau meluruskan tulang rusuk juga tidak lurus ya makanya gimana...

bekerja atau tidak hukum nafkah itu tertanggung di bahu suami,jika tidak bekerja ya makanya makruh perkahwinannya itu kerana dikhuatiri kelak memudaratkan isteri....

Anonymous said...

Tapi kalau kerana nak beli pil kurus, tak payahlah sampai mencuri. rasa dah jatuh hukum dosa da.. Sebab tu bukan keperluan hidup, tapi kehendak.

Sarah Sayuri Hartnett said...

@anonymous:ya betul kalau nak kurus lebih baik puasa je :))

LinkWithin

Sayang Korang Ketat-ketat