Something To Think About.

There is no girl alike me. And there is no boy that like me. ; )






Thursday, April 7, 2011

Not Everything Need A Reason.


            Yeah....aku tahu tentu ramai yang tak bersetuju dengan tajuk post kali ni.Semua benda kat dunia ni perlukan sebab.Bagi aku tak.Bukan semua benda perlukan sebab.

         Kita makan sebab nak hidup atau hidup untuk makan.Ada sebab kat sini.

        Kita sukakan seseorang sebab dia cantik/hensem atau sebab perangai dia yang baik.Ada sebab kat sini.

       Kita berblogging untuk suka-suka atau untuk dapatkan partime income.Ada juga sebab kat sini.

      Maybe korang meletakkan sebab untuk buat semua perkara tetapi tidak bagi aku.Kadang-kadang kita tak perlukan sebab untuk buat something.It's just because.

            Contoh 1:Beribadah.Sebagai orang Islam or non muslim mesti ada juga konsep ibadah itu.Adakah kita beribadah kerana takut berdosa jika tak buat atau sebab orang akan mengeji atau sebab disuruh ataupun sebab kita cuma rasa kita perlukan Tuhan untuk disembah?Bukankah lebih baik jika tiada sebab yang diperlukan di sini?

            So bila orang tanya kenapa kita sembahyang kita boleh jawab saja-saja(it's just because).Saja-saja yang membawa maksud kita ikhlas melakukan sesuatu tanpa mengharapkan balasan.Bila kita melakukan sesuatu untuk sebab kita mesti akan at least mengharapkan untuk dapat something balik.What if we never get what we expected?


            Contoh 2:Bila kapel-kapel mesti akan ada perbuatan memberi dan menerima hadiah.Then bila kawan tanya kenapa bagi hadiah.Korang akan jawab ,"Sebab aku sayang dia."

            Bila dah break and kawan tanya sebab apa then korang jawab, "Sebab aku benci dia.Dia curang,main kayu tiga...bla..bla..bla..."Panjangnya sebab.Ada jugak sebab kat sini.Kalau korang memberi hadiah tadi tanpa sebab,agaknya adakah situasi kat atas akan berubah?

              See..tak semuanya perlukan sebab.Dan tak semua blog aku letakkan sebab untuk suka or bertandang or baca.

              Sebab kalau kita sukakan blog somebody sebab dia famous,apa akan jadi bila dia dah tak famous nanti?

             Kalau kita suka blog somebody sebab blog dia sangat cantik and kemas,apa akan jadi bila blog dia buruk dan bersepah nanti?

            Kalau kita suka baca blog somebody sebab style penulisan dia masuk dengan kepala kita,apa akan jadi bila style penulisan dia dah tak menarik lagi nanti?

            Kalau kita singgah di belog somebody sebab dia peramah dan suka berinteraksi dengan pengunjung,apa akan jadi bila dia dah mati nanti?

           Tak.Aku tak taip entri ni untuk menggalakkan korang menyukai sesuatu secara bebas tanpa sebab.Ada perkara yang perlukan sebab dan ada yang tidak.Tujuan sebenar aku taip ini just untuk mengingatkan korang supaya suka bertandang ke belog aku tanpa sebab.So bila belog aku bertambah hampeh or buruk or even aku dah mati korang still berkunjung ke sini juga.Yeahh....hati aku memang busuk.So what?Korang ada sebab untuk menentang aku ke?




Nota Kaki:Aku dah bertukar ke Advertlets sejak semalam.Tapi iklan dia macam sh*t sikit suka lari-lari sesuka hati.Mencik..mencik!Ni semua atas jasa baik Kak Angkat Tak Rasmi dan Tauke Kaspersky.Dan kalau nak maki kat shoutbox tolong jangan eja betul-betul ye.Tambahlah *** or papa yang disukai(sharing is caring!)

 May Peace Be Upon Us.

Live,Laugh,Die Emotionally!

14 comments:

Luna Chempaka said...

stiap yg jd mmg ada sebab yg trigger kan.. dan kdg2 alasan tu jd yg pling mudah smpai kita tak tau nk kata macam mana.. the best way would be,"saja2 buat"

tapi people would say kita tak serious bila kata mcm tu.. -_-' ada je yg tak kena..

last2 kite cuma let it be what it be. let bygone be bygone.. kan kan kannn.. heehe ;p

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Luna Chempaka:yeah...pandai sekali Cik Luna berfalsafah...

let it be...

;))

aliarosli said...

yeah,saje buat suke-suke takde sebab

boleh ke cam tue?? ok,boleh

Sarah Sayuri Hartnett said...

@aliarosli:memang boleh...asal iklas suda...

:))

Rafi Nilhan said...

no 1.. kita mensia ni dicipta utk mengabdikan diri kpd tuhan yakni Allah S.W.T. itulah sebabnya..

*whoa.. bajet alm plak aku arini ek..

no 2 tak tauk....haha

aduhh..bagi aku suma benda perlukan sebab.. everything happens for a reason

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Rafi Nilhan:hahaha...dah agak kau akan ckp camtu...;))

Cik Putri said...

suka:)
lebih kurang entri kita yg ini:-

http://secretofnoone.blogspot.com/2010/11/reasons-why-i-youuu.html

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Cik Putri:thnks for dropping by

and baca and suke...;)))

Abang Zam said...

terima kasih panggil aku tokey K..haha

benda ni kita dah start semalam kn? thangs..sebenarnya semua benda ada reason..
terpulang cara nk describe reason tu macam mana..sgt susah nk explain kalau kita solat kerana apa..takde ayat nk describe reason tu dengan tepat..so cara terbaik adalah 'no reason'

ouh..aku ke yang maki dekat shoutbox? thangs marah aku

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Abang Zam:takla..seriously aku tak marah just kesian je...

sebab aku dulu yg terkena so aku tahu taleh maki dengan ejaan yg betul kt situ...hahaha...

err..whassup?

Silent said...

eh.betul

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Silent:yess..betul..shoutbox aku memang power...hahahak

Encik Amie said...

bole tahan sedih gak natang yang hang tuleh neh..hahahaha..

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Encik Amie:eh...baguslah klu anda berasa sedih.itu tndanya anda masih berperasaan...

hahaha

tnks for dropping by..;)

LinkWithin

Sayang Korang Ketat-ketat