Something To Think About.

There is no girl alike me. And there is no boy that like me. ; )






Tuesday, May 10, 2011

The Language of My Soul.


                      English.Of course.Maybe I will include Japanese too but later on.
  
                      Bahasa Inggeris bagi aku ada satu tarikan tersendiri padanya.It's beautiful in its own way.Bukanlah aku ingin mengatakan aku menjunjung bahasa Inggeris di tempat yang lebih tinggi dari bahasa ibunda sendiri.NO!Jangan salah faham.Kalau tidak,aku takkan membaca karya-karya sasterawan negara kita.Yeah,bahasa Melayu juga sangat indah sebenarnya.Indah bagi mereka yang tahu cara untuk menggunakannya dengan betul.

                      Lagi pula bahasa Inggeris ni adalah bahasa yang putar belit sikit.Lain yang orang cuba sampaikan dan lain pula yang orang akan faham.Banyak berkias dalam konteksnya yang tersendiri.Macam semalam entri aku yang bertajuk Grow Up.Maksud aku bukanlah ingin menyuruh budak itu cepat habis sekolah supaya aku dapat kapel dengannya tapi aku ingin menyuruh dia bersikap lebih matang.Dari segi pemikirannya.Suka tak bermaksud cinta bukan?Dia hanya sukakan aku bukannya cintakan aku kerana dia hanya melihat aku dari segi luaran tapi dia belum mengenali aku sepenuhnya.

                    Ada yang baca nota kaki tu dan membuat kesimpulan yang aku juga sukakan budak tu.Pehlishla...Sebenarnya nota tu penuh dengan unsur sindiran tahu.Sila baca banyak kali dan korang akan faham yang aku sebut "I Love You" banyak kali tu bukan bermaksud aku mencintai beliau.Dan setiap patah kata dalam nota tersebut adalah kiasan.Itulah aku cakap,bahasa Inggeris ni kadang-kadang boleh membuatkan orang salah menafsir apa yang kita cuba sampaikan.Tapi aku akan tetap menggunakannya because it's my passion.

                 Grow up,please bermaksud tolonglah jangan bersikap macam budak-budak or tolonglah bersikap lebih matang.Boleh juga digunakan kepada lelaki yang bersikap macam budak-budak or kepada pakwe masing-masing.Kalau mereka faham,mereka akan mengamuk nanti.Tercabar ego diorang,beb!Kalau tak faham,mereka just akan senyum je.SO,ini idea yang baik untuk menguji pakwe korang.

                       Makanya,aku ingin menyimpulkan di sini yang sila baca betul-betul kalau ada bahan pembacaan di belog yang berbahasa Inggeris.Kerana kemungkinan besar kita hanya akan faham sebahagian darinya sahaja.Mungkin ia mengandungi unsur sindiran yang halus tapi sangat tajam.Dan tak perlulah merasa nak give up kalau tak faham juga or rasa nak berhenti belajar mendalami bahasa ini.Sebab aku pun masih belajar lagi.Banyak lagi yang aku tak tahu.

                     Dan personally,ini pendapat persendirian aku sahaja,aku rasa lelaki yang menggunakan bahasa Inggeris sangat romantik tahu.Sebab kebanyakan lelaki boleh berjiwang dalam bahasa Melayu tapi tak ramai yang boleh berjiwang menggunakan bahasa Inggeris sebab bahasa ini bukan untuk berjiwang,ia lebih kepada romantis.Lagi pun aku tak suka lelaki yang jiwang ni,tapi aku suka lelaki yang romantik(dengan berbahasa Inggeris okay).Jiwang dan romantik itu dua perkara yang sangat berbeza.Ringkasnya,macam seseorang lelaki melafazkan cinta bersungguh-sungguh dengan berkata "Aku cinta padamu" dan seorang lagi mengatakan dengan tenang ,"I love you dear."

                     Lalu aku akan memilih yang berbahasa Inggeris tadi bukan sebab aku ini jelik mendengar dia berbahasa Melayu cuma kata-kata dia tak cukup untuk buat aku cair seperti mentega di atas api.Tapi ini bukanlah bermaksud yang lelaki itu perlu fluent 100% dalam bahasa Inggeris,bukan bermaksud dia perlu berasal dari tanah Inggeris,bukan bermaksud dia kena bercakap bahasa Inggeris tanpa grammatical error dengan aku 24 jam sehari.Cuma kalau nak sapu mentega atas roti,kenalah tunggu ia lembut sikit or cair sikit,korang tak boleh terus sapu selepas keluarkan dari peti sejuk bukan?Bayangkan apa yang akan jadi?Makan mentega bekulah jawabnya.Fikir-fikirkanlah ya.


ni mentega yang sengaja cairkan diri sendiri kat bawah matahari.



Nota Kaki:Melting like a marshmallow is better than melting like a butter.But if you love me,then you wouldnt have mind whether I am a piece of marshmallow or butter.Well,to be honest,I can be both if only you know the right way.Yes,the language to my heart.





May Peace Be Upon Us.

Live,Laugh,Die Emotionally!

20 comments:

^^nu[dd]yra^^ said...

kadang2kan kalo marah orang pon lagi best dalam bahasa inggeris ~

Sarah Sayuri Hartnett said...

@nuddyra:hahaha...betul tu sebab bukan dorang faham pn

mgkin faham sikit2 je

:))

Silent said...

peh....
dalam konteks pemikiran tentang dua ideologi bahasa ini kita serupa.


kau
kau sesuai ambil sastera tahu.

Mr Salvatore said...

hmm..kena ambl TESL lagu ni..muahahaha

Sarah Sayuri Hartnett said...

@silent:hahaha....kan kita byk yg serupa

mesti kau exsaited lagi tu

sastera?aku minat je....passion.

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Mr Salvatore:hahahaa


klu rajin ambil la...

lagu mana tu?

Rafi Nilhan said...

apa itu american english?
apa itu british english?

bahasa sama jek..apa yang beza?

✿ gadis biasa ✿ said...

reason why i am easy to fall in love with english man.ngeeee^-^

agreed.!!!.their culture like holding hand even they are old such a proved that they are grow old together:)

feel free read this :)
http://attyfatiyhah.blogspot.com/2011/02/my-fairytale.html

Sarah Sayuri Hartnett said...

@rafi nilhan:byk bezanya adikku

realise is british

realize is american

english american lebih simple dan ramai ckp tak formal sebab ada grammar yg tunggang terbalik

so kita guna english british...kira macam sastera melayu jugakla

klu american tu mcm bahasa moden yg kita guna skrg

:))

Sarah Sayuri Hartnett said...

@gadis biasa:hahaha

englishmen are romantic

but their culture terlalu susah nak kita adapt..so klu boleh tanak la kahwin omputeh ni

but it's a fairytale right.so who cares..

✿ gadis biasa ✿ said...

fairytale always alive in my fantasy :))
atleast i know how happy kate when she married william as happy as i am in my fantasy..

huh.!!!.mahu kene sumbat wat psikiatrik ni.hahahah :DD

fantasy...not a crime..yeahhh..???

have u watched p/s i love u..?

Abang Zam said...

pakai lah ikut sedap keadaan

kalau sedap cakap english, cakap lah
kalau sedap cakap melayu, cakap lah

faham aje

senang cerita tak payah kias2..

zarazueyin said...

salam
sy silent reader blog ni
tp skrg dah x silent ....hehe
suka baca penulisan sarah :)

Sarah Sayuri Hartnett said...

@gadis biasa:p/s I love you?

tak tp dah tgok The Notebook

filem tu sgt romantik dan heart touching....romantiknya kekal smpai ke mati

tryla tgok

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Abang Zam:hahaha...

aku suka berkias la nk buat macam mana

lelaki suka yg simple yg mereka mudah faham klu baca sekali tnpa perlu byk berfikir

men,an interesting creature,arent them?

Sarah Sayuri Hartnett said...

@zarazueyin:ehh....tak sgka ada silent reader pulak

TT_TT terharu

thanks a zillion

✿ gadis biasa ✿ said...

haiyoohhh kakak..
u shud watch it
i already watched..many times..
its my theraphy when i am in mode saket jiwa mengadap buku.ngeeeee..!!

novel die usah cakap la..
best novel ever. :))

true love never end :)

Sarah Sayuri Hartnett said...

@gadis biasa:really my sweet sista?

then i'll find it by hook or by crook

:))

Abang Zam said...

ahaha..ape yg interesting nye

man ni creepy creature kau tahu..cuba aku bogel depan kau..creepy tak?

ahahaha..

pffftt.takde kene ngena ngn entry
jahanam

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Abang Zam:hahaha

so creepy...

lg creepy lagi interesting..kau tak cukup creepy la.

interesting subjek untuk dikaji maksud aku

LinkWithin

Sayang Korang Ketat-ketat