Something To Think About.

There is no girl alike me. And there is no boy that like me. ; )






Saturday, March 26, 2011

Baik Kau Tutup Lampu

Show Your Support


STICKY POST.AKAN MELEKAT SINI SAMPAI  26 MAC INI.SCROLL DOWN UNTUK ENTRY(IES) BARU.TQ.


              Come on people and my dear readers,show your once-in-a-year support for our Beloved planet.Do visit  HERE and committed yourself to this international event.Yeah..anyway it's only once in a year.You should get a little excited for this like me.

              Aku memang suke melibatkan diri dengan kerja-kerja menyelamatkan alam sekitar sekiranya berpeluang.Lagipun,kita cuma ada satu Bumi je.Tiada duanya.Tak payah susah-susah carik planet lain yang serupa Bumi kalau planet ni satu pun tak terjaga.Yeah...dah juga mungkin aku sedikit terpengaruh dengan Maya Karin.Dia seorang aktivis alam sekitar kan.

            Ingat lagi wedding beliau yang mencatat sejarah baru dalam kalendar seni kerana dibuat di hutan simpan.Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia aka Forest Research Institute of Malaysia(FRIM).Dan doorgift beliau merupakan sebiji mentol lampu mesra alam jenama Philips ke hapa ntah.See...even beliau dah bercerai still weddingnya masih menjadi sebutan.Ini yang kita mahukan.Err..bukan bercerai tapi sifat mesra alam beliau yang aku maksudkan.Kalau korang bercita-cita nak buat resepsi kat sana juga sekaligus menjadi orang ke-2 selepas Maya Karin boleh ke SINI.Jangan lupa jemput aku papehal...



            Berbalik kepada kisah tadi,jangan lupa mendaftar diri anda di web EarthHour untuk lebih femes dan join aktiviti-aktiviti menarik kat sana.Dan jangan pulak sesaje menggedik daftar tapi tak tutup lampu 26 MARCH ini.Kalau aku tau korang buat camtu....yeahh dan jangan lupa tarikh tu.

             Tiap-tiap tahun selain Hari Krismas dan Valentine,hari Earth Hour lah yang ke-8 aku tertunggu-tunggu.Tapi rumah aku memang tak suka lampu.Even sebelum pukul 8.30 pun kami dah offkan light yang tak perlu.Dan believe it or not kat bilik aku,lampu kat siling tu buat hiasan je coz tak pernah bukak.Kadang-kadang aku bukak lampu meja kalau terpaksa.Malah aku menaip ni dalam gelap.Mata or Bumi yang lebih penting?Yeahh...aku tahu aku sedikit gila.

            Mungkin korang tak tahu sejarah Earth Hour ni bermula.Biar aku ceritakan sedikit sementara aku masih rajin ni.Earth HOur dimulakan di Australia pada 2007 oleh kira-kira 2.2 juta penduduk dan 2000 premis perniagaan demi menyahut cabaran untuk menentang climate change atau perubahan cuaca terlampau.Setahun kemudian barulah usaha murni diorang ni berjaya menarik perhatian ramai dan menembusi peringkat antarabangsa.Pada 27 March tahun lepas Earth Hour berjaya mencatat rekod baru apabila sebanyak 128 negara menyertai kempen ini.Dari Asia Pasifik merentasi benua Eropah, Afrika dan Amerika.Manusia dari semua golongan menyertai kempen ini tanpa mengira bangsa,agama dan negara.Semuanya demi satu perkara yang kita kongsi bersama-planet ini.

       Pada tahun ini menurut laman web rasmi Earth Hour,mereka mahu kita semua go beyond the the hour.Maksudnya,selepas habis satu jam tutup lampu,bila dah bukak balik korang perlu duduk bertafakur dan berfikir apa langkah seterusnya atau apa lagi yang boleh korang lakukan untuk membawa perbezaan pada Bumi kita.Lepas dah dapat idea menarik untuk dikongsi dengan masyarakat dunia,korang boleh pergi SINI untuk share.Atau kalau rajin,boleh saja-saja webwalking kat situ macam yang korang selalu blogwalking tu untuk baca idea-idea menarik penduduk dunia.

        Itu saja iklan khidmat masyarakat aku untuk kali ini.Boleh copycat entry ni dan paste kat mana-mana korang suka untuk sebarkan berita ini.Sharing for Earth's sake is more than caring.

Peace no war.





Live,Laugh,Die Emotionally!

17 comments:

Arpiiz said...

bagus info ni..^^

kalau tutup lampu tapi buka pc and tv, ada kesan tak..??

Sarah Sayuri Hartnett said...

@arpiiz:depends pada kemahuan sndiri.lagipn dorang x suruh ttup smua lmpu,just yg x perlu.dan perlu tgok msj di sbalik kmpen Earth Hour iaitu utk memulihara Bumi.Byk lg yg boleh wat slain ttup lmpu.So elok tutup TV klu xpentg tp jgn tutup PC,meh blogwalking sini...(^_^)

masshie mastura said...

owhh seriusly.
thanks ye for da info :)

Sarah Sayuri Hartnett said...

@masshie mastura:yeahh seriously serious...(*_*)...douitashimashite...welcome always dear.

Ungu said...

Mata atau Bumi?

Bumi.

Dan tidak, kau tidak gila.

bunga said...

:0

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Ungu:terima kasih atas jawapan anda.Kerjasama dr anda amat dihargai.
@Bunga:-_-IIII

kyle said...

sokong earth hour!

Yuslia Suhana said...

Nak selamatkan bumi bkn dgn hanya support earth hour shj.. Setiap masa pun jgn mmbazir letrik. Guna bila perlu.. :)

Cik Yana said...

Yeay! Malam esok tutup lampu. Jangan blogging tau. Sayangi Bumi kita :)

Entry terkini: Entry Kasih Sayang Kepada Nuffnang

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Kyle::thumbs up for u
@Yuslia Suhana:betul tu.Earth Hour hanya simbolik utk smpaikan mesej tu.Smpai ke tak depends kat diri kita.
@Cik Yana:god willing takde entry esok....sayangi Bumi rocks!

nur anis said...

semangat ni tahun ni nak support..sekali lupa pulak esok..heee...

Sarah Sayuri Hartnett said...

@nur anis:takpe...gtaw kat mane umah .Esok den pegi curik kabel letrik.konfem semua bergelap...XDD

MissSyarniFarida said...

Save our planet (;

Sarah Sayuri Hartnett said...

@MissSyarniFarida:Save ourself and our planet...(^_^)V

Aimifiqa said...

jom support earth hour!

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Aimifiqa:jom....ganbatte!(^__^)

LinkWithin

Sayang Korang Ketat-ketat