Something To Think About.

There is no girl alike me. And there is no boy that like me. ; )






Monday, August 1, 2011

Hak Ekslusif.


                Copyrighted.Atau kita boleh sebut hak ekslusif.Hak ekslusif di mana ianya adalah kepunyaan hanya seorang dan hak milik mutlaknya.Lupakan pasal copyrighted sebab aku bukan nak cakap pasal perebutan or saman menyaman pasal berebut copyrighted itu tetapi tentang hak ekslusif.

                Bagi aku,setiap perempuan sepatutnya menjadikan diri mereka hak ekslusif.Yes,setiap seorang.Why?So that kita akan menjadi lebih valuable(bernilai).No,I didnt talk about those dowry(hantaran) or hadiah cincin berlian sejuta ringgit or yang seumpamanya but nilai harga diri,maruah dan pendirian kita.Itu lebih bernilai dari kau mendapat wang hantaran 20k but you are worthless piece of trash.

                 Faham maksud aku?Tak faham.Okay,cuba berfikir tentang baju raya di butik atau kedai atau di tepi jalan.Tidak kisahlah di mana ianya dijual tetapi kau pasti akan lebih tertarik untuk membelinya kalau si penjual itu cakap,"Baju yang coraknya macam ini hanya ada sepasang sahaja kat dunia ni.Kat tempat lain takkan jumpa dah.Dan kalau akak/adik/abang pakai takkan jumpa orang lain yang pakai baju yang sama.Ekslusif ni!"So?Kalau masa tu kau masih sedang berfikir-fikir sama ada perlu membeli atau tidak,ayat ekslusif di belakangnya itu pasti akan memberi nilai tambah untuk baju tersebut lalu kau langsung akan tertarik untuk membelinya.Well that's that.Melainkan kalau kau tidak kisah kalau sedang sibuk berhari raya tiba-tiba nampak orang yang pakai baju sama dengan kau.Kalau seorang tidak mengapa juga tapi kalau ramai bagaimana?Apa lagi,berborialah kau di sana.Feeling yang tengah high dan gembira terus down ke paras sifar.

                 Begitu juga dengan perempuan.Oh,tidaklah,aku tidak bermaksud perempuan itu seperti baju tapi ini tentang hak ekslusif.Tetapi,tapi,tapi....sayang sekali pada zaman sekarang ini tidak ramai lagi perempuan yang boleh menjadikan dirinya ekslusif.Kalau kau tidak tahu bagaimana untuk menjadikan diri kau ekslusif maka kau tidak akan dapat memberikan hak ekslusif itu untuk dimiliki siapa-siapa pun.Sama ada kepada teman lelaki kau,tunang kau mahupun suami kau.Dan aku tidak memaksudkan perempuan bertudung labuh sekolah agama atau sekolah pondok itu ekslusif.Tidak juga perempuan moden yang bertudung berfesyen mahupun yang tidak bertudung.Sebab aku ada ramai juga kawan perempuan yang so nice,so alim,so beragama,but...but..but...tidak ada satupun antara mereka yang ekslusif.None of them.Zero.

                  Being exclusive is not about berapa banyak duit yang kau ada,how beragama or alim you are,berapa ribu harga sehelai pakaian kau,apa yang kau makan,how fucking kaya is your family ataupun how cantik as a princess you are.It's more about cara kau berfikir,cara kau bercakap,cara kau behave,your attitude,your point of views,how you keep your pride,what you stand for,pendirian kau yang ekslusif.Yang lain dari yang lain.Yang membuatkan seseorang itu tahu when he's with you dia dengan sendirinya menjadi istimewa juga.Kerana hanya yang ekslusif dapat memberikan rasa ekslusif itu kepada orang lain.

                 Exclusive just like me.Just like what I wrote,just like my blog.(Adakah entri panjang lebar ini semata-mata untuk memberitahu readers that you're fuckingly exclusive,Sarah Sayuri?!)Errr....errr....well it's not exactly like that.That's not what I mean...errr I think can explain this..Give me some time..Okay,exclusive just like you,my readers...T_T


i'm fuckingly exclusive





Nota Kaki:Selamat berpuasa semua.Puasa yang betul-betul puasa bukan sekadar menahan lapar dan dahaga saja ya.Dan jangan malas pergi semayang tarawih(macam kata kat diri sendiri pulak *terasa*).

Fuck di atas bukan makian ya.Ianya digunakan untuk menekankan ayat yang perlukan penekanan.Boleh juga jadi makian bergantung pada cara penggunaannya tetapi di sini aku tidak menggunakannya untuk maki.Bulan puasa ni bro,come on la...mana boleh maki kot.Ok bai.








May Peace Be Upon Us.

Live,Laugh,Die Emotionally!

6 comments:

Penulis Bogel (the naked writer) said...

Lelaki juga perlukannya...sebab semakin hampir kiamat semakin 'bernilai' lelaki itu

aiEz said...

heh..ada betulnya juga apa yg disampaikan dalam entri ni..kalau dilihat banyak sgt gejala yg xshat ni bila hati berbunga cinta..tapi berpada2 lah jugak..pernah buat entri tentang ni jugak,jemupt singgah...post lama,jz nk kenang balik..macam2 skrg ni,apa2 pun selamat berpuasa yer,hee...;)

http://ai3zarisha.blogspot.com/2011/04/bila-cinta.html

hana sudradjat said...

sangat tidak syoknya kalau jumpa orang yang sama baju raya dengan kita. T_T

eksklusif=unique

Sarah Sayuri Hartnett said...

@the naked writer:errkkk...ya,ya...baiklah :)

Sarah Sayuri Hartnett said...

@aiEz:betul atau tidak itu sekadar pendapat sendirian berhad sahaja...

terima kasih kerana menyokong

slmat myambut bulan Ramadan jugak :)

Sarah Sayuri Hartnett said...

@hana sudradjat:owh...memang tidak syiok..apatah lg kalau ramai berbaju sama...rasa nak menyorok dalam almari dan takmau keluar lagi

trimas singgah :)

LinkWithin

Sayang Korang Ketat-ketat