Something To Think About.

There is no girl alike me. And there is no boy that like me. ; )






Sunday, February 27, 2011

Erkkk...Hlovate ke?



Maaf…aku tak suka Hlovate.







                   Hlovate.Love-Hate.Namanya pun dah menjelaskan everything.Sama ada kita memilih untuk suka or benci si Hlovate ni.Yeah…I know,I know.Kebarangkalian seribu per satu peminat-peminat Hlovate akan emo dengan aku.Lebih-lebih lagi kalau mereka yang dah baca 8 kali citer Tunas or 5 Tahun 5 Bulan dia atau yang dah kumpul semua novel dia buat koleksi.
                   Sebelum diorang mengamuk ala Justina Bieber ,lebih baik aku clarify sikit kat sini.Aku tak suka karya dia je okeyh…tapi ermm kalau aku cakap aku tak suka Hlovate sekali ada beza k?Coz si Hlovate ni kan mysterius gal ehh lad…erkkk entahla.Tak pasti pulak aku sebab dia terlalu mysterius…o_O?

                   “Hey beauty,you like readin,dont u?”

                   “Yess…quite.Why my gediks friend?”


Sorry dialog di atas bukan dialog sebenar….melainkan kawan aku lessbo.LoL.

                   “Weyh,ko suka baca kan?”

                   Yeah.Why?Bertanya dengan mata.

         “Ko pernah baca citer Hlovate tak?”

                   Geleng sepatah.Kawan aku tu datang dekat dan raba-raba keypad laptop aku.Eh?Apehal plak ko nak touch touch my lappy ni?!Even nenek aku pun tak pernah touching tau tak?

                   Dek geram tahap maksima,aku tarik tangan dia jauh dari laptop aku then tampar laju-laju muka tak bersalah dia tu.Amik ko…

                   Sebenarnya tak…Kalau aku buat camtu gerenti kena pakai baju pesakit mental yang ada tali kena ikat kt belakang tu.Well,frankly it looks kinda cute to me.Korang tak rasa camtu ke?Cute as long bukan aku yang kena sarung baju tu…

                   “Nie…ko try baca…”

                   Aku pandang acuh tak acuh.Bukan sebab tak suka coz masa tu aku tak baca lagi citer dia but sebab fontnya terlampau kecik.Mungkin aku perlukan mikroskop.Aku bagitau kawan aku yang aku akan baca nanti sebab dia tengah layan FB masa tu.Cehhh…klu nak guna lappy and berokband aku cakap jela.Ni buat-buat baik plak kononnya bukak novel ntah ape-ape tu kat aku!Kejam tak aku…tapi dalam hati je.

                   Esoknya,aku tak baca pun citer air tangan Hlovate tu.Lama lepas tu,dalam setahun jugak baru aku terbaca satu blog yang tak dapat aku dedahkan di sini.Dia ni lelaki and guess what…dia suka citer-citer Hlovate!So…aku pun(actually cakap je yang ko minat kat blog lelaki tu)…coz minat kat blog tu tapi bukan penulisnya ek dengan penuh tertib google carik Hlovate ni.Tertib coz berokband lembab cam kora.

                   First impression…my no-no type…fontnya still tak berubah.Malah aku rasa takda apa yang berubah pun.Tapi disebabkan rasa curious aku pun geledah jugak.Aku baca satu dua perenggan…well aku baca dengan teliti satu dua citer dia yang ramai orang cakap best sangat tu.Err…Mamat blogger tu cakap best…

                   Hurmm,well how should I say this…ayat-ayat nya urban kota,lawak sikit-sikit,character laki pompuan bergaduh like typical malay novel cuma takde watak protagonis(Jahat) je…Well,what make it so bombastic then?En.Blogger tu ada tulis citer Hlovate tak mcm typical Malay novel tapi aku rasa aku lagi suka ulang baca 8x novel Usman Awang atau Lim Swee Tin atau A.Samad Said dari baca citer-citer Hlovate.By the way,Hlovate…En Blogger dan korang semua penah baca ke karya2 sasterawan negara kita tu?Tengok pernah kot…


Penah ke korang baca benda-benda ni?Maybe tengok pun tak penah gamaknya...


tajuk yang menarik


                    
                    Lagipun ayatnya pendek-pendek,bukan simple tapi dah short cut aku rasa.Citer macam tu err….sori kalau aku melebih mengalahkan juri American Idol kat sini…err…cam tak layak dipanggil sebuah karya.Sebuah cerita mungkin.Junk pieces(tutup kepala dengan tangan sebelum dibaling botol air dari peminat2 Hlovate).Lagipun,Hlovate sendiri dah terang-terang tulis kat situ.. “I’m not a writer,I’m a mere storyteller”Aku rasa memang tepat cara dia describe diri dia tu.

                   By the heaven or hell,aku cadangkan readers citer Hlovate cuba singgah kat laman Sasterawan negara kita.Bukan Usman Awang je tp banyak lagi penulis2 yang menulis kat DBP(mesti korang tatau kan) contohnya dan pernah menang Anugerah Utusan apa2 ntah….Konfem korang akan ternganga bukan sebab terlampau best tapi korang tak faham dengan bahasa-bahasa yang diorang gunakan.AKu…well…bangga diri sikit…mestilah aku faham…LoL.
                  

                   What to do…I’m a mere conservative reader.Aku lebih suka baca citer-citer yang membolehkan aku dapat feel and ayatnya tersusun dengan cantik seperti anak dara bersimpuh(err…apa kaitannya).Biar aku short cut kat sini,feeling membaca cerita Hlovate dengan membaca novel sebenar ibarat seperti korang makan ikan bakar semata-mata(Hlovate) and korang makan ikan bakar cecah air asam campur sambal belacan.So…yang mana satu korang nak?Yeahh…itupun kalau korang faham and dapat feel sambal belacan tu.By the way aku tak makan pun sambal atau belacan ni….I wonder how it taste like…


 plain or full?yang mana satu pilihan hati....
  


rasa mcam baca karya usman awang nie..







Kumulusnimbus betul …

Btw…I.ain’t.affected.by.harmless.curses.


Live,Laugh,Die Emotionally!

6 comments:

Ahza Altimas said...

*smile*

berjalan masuk ke ruang legar pusat membeli belah. Ruang luas. Ada jualan murah disitu. Ada satu baju oren terang dan menjolok mata. Cukup silau.

"mak, buruknya baju tu. Ada ke orang nak beli nanti?" tanya si anak kecil sambil pelahan menarik tangan si ibu.
Pelahan ibu tunduk.
Membongkok agar suaranya sampai pada si anak kecil.
"sayang" pelahan di bibrinya terucap.
"lain jiwa, lain rasanya. lain hati, lain intinya. biar pada kita cantik indah, pada yang lain mungkin cukup punah. jadi, percayalah, kita berbagai, dan tak salah untuk berbeza, asalkan tidak lari dari yang benar"
dan si ibu senyum, sebaik senyum ada di bibir si kecil.
faham atau tidak, esok lusa nanti, pasti dia akan sedar juga.

*senyum*

pada kita, minatnya bagai-bagai.
dan aku menghargai minat semua yang lain, seperti mana aku menghormati minat aku sendiri.

dan tak salah kalau kita tidak cenderung pada kecenderungan yang lain; sebab kita semua melengkapi semasa manusia yang lain.

bagi aku; aku jumpa sesuatu pada penulisan Hlovate.
pada penulisan Ramlee Awang Mursheed juga.
pada penulisan pemenang pertandingan penulisan Bank Rakyat dan Utusan juga.
pada Shanon Ahmad juga ada.
pada Sasterawan yang lain juga.
aku jumpa sesuatu dalam setiap mereka.
cumanya mereka berbeda, dan aku gembira dengan perbedaan mereka itu.

kamu juga begitu kan sahabat.

*smile*

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Ahza Altimas:

*smile back*
setiap org punya pndapat trsendiri
so terserah.
I'm just a curious person who wanna know every little things to their core.
Getting know Hlovate is not the worst thing that I've done.
it's just something is missing there...

Silent said...

sekali lagi aku shock!
eksaited....
dan teruja
sekali lagi

this is the same thing that appeared in my mind!!!!
SHUT UP!
teruja aku....haha

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Silent:aku double shock,triple teruja dan quadret excited sebab kau sependapat dgn aku....aku tak suka Hlovate biar apa pon org kata...:)))

Silent said...

aku bukan tak suka hlovate(okeh...ni ayat jaga hati love ate)

cuma aku rasa dia merosakkan keindahan unsur seni pada nilai sesebuah novel-

ok.well...HLOVATE memang ramai peminat and then semua pkaat-pakat nak menulis gaya hlovate.
sudah hilang karyawan macam A.Samad Said yang berdarah seni. karya-karya yang mendalam maksud. yang boleh pengaruh orang smapai yelah kita pun tahu...orang dulu menulis novel sampai kena masuk penjara beb. Gila pengaruh sesebuah novel tu...tapi bila aku baca novel love ate ni.kadang aku pon takpaham.ye.memg..memg ada unsur agama. talk creeps.semua org ada pendapat masing-masing.tp nak cari yang sependapat dengan aku.susah.....

aku tetap rasa dia merosakkan nilai sastera dalam diri seorang sasterawan.walaupun aku bukan budak sastera. memg pnjang comment aku.tapi aku perlu eksaited.there is other person who got the same perspective. u know...its like a jewel in glass.merapu.

Sarah Sayuri Hartnett said...

@Silent:begitulah isi hati aku jugak...aku rasa klu ramai2 pakat2 baca novel dia nanti budak2 mlayu dah tak tau nak eja Darsawarsa...Belasungkawa n macam2 lagi...aku lebih suka Shahnon Ahmad,A.Samad Said n lain2 sasterawan negara lagi...


diorang punya penulisan...perghhh...sedap sampai menjilat jari kaki weyh...tataw cmne diorang buleh tulis dahsyat macam tu..

even tak nak baca karya sasterawan pon sebab tak faham bacalah novel2 lain yg masih mengekalkan identiti bahasa Melayu...cehhh..aku bercakap mcm Ustazah KAFA plak...

LinkWithin

Sayang Korang Ketat-ketat